Een tijdje geleden kwam Bente bij me. Ze wilde graag ervaren wat paardencoaching voor haar kon betekenen en heeft haar ervaring opgeschreven. Ik laat jullie dit graag lezen omdat het een hele mooie indruk geeft over hoe een sessie verloopt (in dit geval met mijn coachpaard Willow) en wat het met je kan doen.

Het is woensdag 25 April, het miezert buiten en de zenuwen voel ik stiekem een beetje in mijn buik kriebelen. Want ik weet namelijk niet precies wat er allemaal gaat gebeuren en paarden zijn best groot en sterk……. Maar ik wil dit heel graag ervaren, voelen en beleven, dus ik ga ervoor!

Alleen de gedachte van ‘zometeen voelt Willow misschien mijn angst’ bekroop mij wel een beetje. Dus dit bespreek ik met Marijke en we lopen rustig naar het weiland toe, waar Willlow al op ons staat te wachten. Het lint blijft eerst nog tussen het paard en mij, zodat ik langzaam aan het mooie grote dier kan wennen en Willow ook aan mij! We maken contact en Marijke en ik lopen rustig de bak in.

De spanning neemt een beetje toe, helemaal wanneer Willow veel met zijn snuit tegen me aan begint te duwen. Want ja, wat betekent dit en wat gaat Willow zo meteen nog meer voor signalen afgeven? Marijke legt uit dat een paard spanning van je over neemt en reageert op je gevoel en uitstraling, maar geen oordeel heeft. Ik loop steeds meer naar achteren als Willow mij meerdere malen weg begint te duwen met zijn mooie grote snuit.

Marijke vraagt of ik zelf wel zie wat er gebeurt en wat ik telkens doe? Willow is mij namelijk telkens aan het testen of ik mijn grenzen wel aangeef! Door middel van het duwen met zijn snuit tegen mijn hand waardoor ik maar naar achteren blijf lopen en lopen. Marijke legt ook uit dat Willow zich niet laat wegduwen en ik dus op tijd mijn grenzen moet aangeven! Ik aai Willow namelijk letterlijk weg en ik blijf dus te lief en te aardig. Waardoor ik tot een bepaald inzicht kom, ik laat veel te veel en te snel over me heen lopen.

Willow voelt mijn gedrag aan en Marijke geeft aan dat ik mensen te veel wil pleasen. En wat levert mij dit op? Geen respect voor mijzelf! En het begint tot me door te dringen, ik ervaar, ik voel en zomaar uit het niets komen er emoties bij me los. Ik begin te huilen ‘en wat voel je nu’ vraagt Marijke. Eigenlijk ben ik boos, ontzettend onzeker, voel me klein, voel zoveel verdriet en frustratie en een dieper liggende oorzaak komt naar boven. En op dat moment vraag ik me af wat Willow nu van mij zou vinden als ik kijk naar die grote, niet-oordelende blik.

Marijke legt me stap voor stap uit wat er gebeurt en helpt me door mij vragen te stellen over mijn gevoel, over waar ik sta en gedachten. Ze stelt vragen maar geeft de antwoorden niet. Je bepaalt zelf wat je ermee kan en wil. In het uur dat volgt, is onze aandacht geconcentreerd gericht op het proces in de bak. We gaan werken met bordjes met de huidige situatie, gewenste situatie, hindernissen, Wat wil ik? Hoe voel ik me? Wat betekenen de geluiden en gebaren die Willow maakt? Het gegaap van Willow. Ik zit vol vragen en krijg steeds meer het gevoel dat de Willow mijn gedachten kan lezen.

Aan haar blik zie ik dat er iets gebeurt en als ik mijn hand op tijd voor zijn snuit houdt, stopt Willow met haar geduw. En ik voel opeens vertrouwen en rust door mijn lijf stromen. Wat een ervaring en wat een mooie sessie. Ik heb geleerd en een beetje inzicht gekregen en mogen ervaren wat paardencoaching met je doet. Heel bijzonder en heel speciaal, ik heb handvatten gekregen, waar ik Willow en Marijke dankbaar voor ben.

Ik beveel Marijke Krist dan ook van harte aan, in het bijzonder aan mensen die moeite hebben hun gedachten en gevoelens onder woorden te brengen. Ze is zelf ook een prachtig en heel bijzonder sterk mens. Lieve Marijke heel veel succes met alle mooie sessies die nog gaan komen. Bedankt!

Bente, 35 jaar